Suunnittelemiemme taidekirjojen sivuilla taiteilijoiden työt ovat aina pääosassa. Taidekirjan tulee tukea taiteilijan estetiikkaa ja maailmankuvaa samalla kun se antaa teoksille oman persoonallisen viitekehyksen.

Elina Brotherus: SEABOUND

AKO Foundation kutsui taiteilija Elina Brotheruksen kuvaamaan teos-sarjaa Norjan etelärannikolle. Brotherus vieraili Sorlandetissa, Kristiansandin lähiympäristössä vuosina 2018–2019 useita kertoja. Näistä teoksista syntyi SEABOUND. A Logbook -teos. 

Kirja toimii teossarjan rinnalla itsenäisenä teoksena, jossa yhdistyvät Brotheruksen upeat kuvat, monipolvinen visuaalinen kerronta ja typografiset osiot kuten luettelomainen lokikirja-osuus. Kirjan on kustantanut tunnettu saksalainen taidekirjakustantaja Kehrer Verlag.

Kirjan tekstisivut on painettu vaaleansiniselle paperille, painoväri ja sidontalanka ovat sinisiä.

IHME 2009–2018
ART IN PUBLIC X 10

Kymmenvuotiaan IHME-nykytaidefestivaalin juhlakirja IHME 2009–2018: Art In Public X 10 kokoaa yhteen kymmenen erilaista julkisen tilan teosta. Teoksille on tyypillistä osallistavuus ja tilannesidonnainen, hetkellinen läsnäolo ihmisten arjessa. Ulkoasu soveltaa raikkaasti IHMEen sini-punaista ilmettä ja omaleimaista typografiaa. Teoksen kustantaja on taidekirjoistaan tunnettu, arvostettu saksalainen Hatje Cantz.

”Graafisesta suunnittelusta vastannut Ilona Ilottu teki oivaltavia ehdotuksia esimerkiksi siitä miten jo kirjaa selailtaessa teosten keskeinen muoto, sisältö ja yleisön tärkeä rooli niissä välittyvät. Kirjassa on kauniilla tavalla läsnä sama kerroksellisuus kuin teoksissakin. Oli ilo työskennellä ammattitaitoisen toimiston kanssa, missä taidetaan niin visuaalinen tilannetaju kuin projektin johtaminen.”

Paula Toppila, toiminnanjohtaja, IHME Helsinki

Marko Vuokola

Muotoilultaan ajaton teos kertoo aiheestaan tarkoin valituin kuvin ja sanoin. Kronologisen esitystavan sijaan erilaiset temaattiset kokonaisuudet ja kuvalliset jatkumot määrittävät kirjan rakennetta.

Suomen kirjataiteen Kaunis kirja -palkinto, 2018
Antaliksen erikoispalkinto, Vuoden Huiput 2018

”…Huolellisesti suunnitellussa kirjassa ei ole mitään ylimääräistä, sen muoto on yhtä sisällön kanssa.”

Kirjataiteen kaunis kirja -palkinto, 2018 / Ote palkintoperusteluista

Yhteiseloa / Co-Existence

Kiasman Yhteiseloa / Co-Existence -näyttely käsittelee ihmisen, toisten lajien ja ympäristön mahdollisuuksia elää rinnakkain kestävästi. Katalogin muotoilu ottaa kantaa hienovireisesti tähän kahdenvälisyyteen mm. sulauttamalla yhteen kaksi erityyppistä kirjasinta.

Kiasman vakioitu kokoelma-formaatti sai ensi kertaa pehmeät kannet.

Otto Karvonen

Kirjan vahva typografinen ote kumpuaa Karvosen teoksista, jotka usein lainaavat ulkomuotonsa kaupunkitilan visuaalisesta informaatiotulvasta.

Joseph Beuys – Outside the Box

Katalogin ruskea kansipahvi, foliopainatus ja avoin selkä jatkavat saumattomasti näyttelyilmettä.

Mika Taanila

Mika Taanilan näyttelykatalogissa haluttiin tuoda teosten alkuperäismateriaalin rouheus ja ajankuva näyttävästi esille.

Antalis Print Award -palkinto v. 2015

Chaos & Beauty

Chaos & Beauty -kirjassa esitellään taitelijapari, joka työskentelee yhdessä ja erikseen. Kirjan ulkomuoto heijastelee Helena Hietalan ja Jaakko Niemelän rakastamia valoa ja varjoa.

Arjen muotoilija, Rudolf Steiner & Feel the Spirit

Kaksi näyttelykatalogia sopivat samaan pellavaiseen pussiin; toinen tarkastelee taiteen henkisyyttä ja toinen esittelee Rudolf Steinerin arjen muotoilijana. Materiaalit ja väripaletti saivat vaikutteita steinerilaisuudesta ja Hilma af Klintin teoksista.