Lukijaa hyvin palveleva tietokirja on lukukokemuksena sujuva. Se innostaa lukemaan ja kantaa tarinaansa kulloiseenkin aiheeseen sopivassa hengessä. Meille kirjan sisältö toimii aina suunnittelun lähtökohtana. Elävä, mielenkiintoinen taitto syntyy harkitusta tekstin ja kuvan liitosta.

Kirja on nykyään myös luksustuote, jonka parissa vietetään laatuaikaa. Kirja on esine, jonka omistaja haluaa säilyttää ja jonka pariin tekee mieli palata. Kaunis ja toimiva kokonaisuus on tavoitteemme, ja kirjamuotoilumme onkin palkittu monissa yhteyksissä.

Tanssi!
Kirjoituksia tanssista ja kuvataiteesta

Moniääninen esseekokoelma käsittelee tanssiin liittyvää kehollista kokemusta ja miten tanssin historia elää nykypäivässä. Suunnittelimme kokoelmalle helposti lähestyttävän ulkoasun ja pehmeän, mukana kannettavan muodon. Maaliroiskeet elävöittävät kokonaisuutta ja nivovat monipuolisen materiaalin yhteen. Punainen syrjäväri rikkoo totuttua, luo kontrastia ja vangitsee katseen – kuten tanssi itse!

Toim. Hanna-Reetta Schreck ja Saara Karhunen.
Teos ja HAM Helsinki, 2022

”Visuaalisesti kirja tarjoaa räiskyvyyttä lukujen väleistä löytyvillä maaliroiskeilla ja koukeroilla. Eräänlaisina koreografia-notaatioina ne lähestyvät idealtaan visuaalista runoutta.”

Maria Säkö, HS 19.7.2022
Tanssi_Kuvakaruselli_1
Tanssi_Kuvakaruselli_2
Tanssi_Kuvakaruselli_3

Koteja
Vanhassa
Raumassa

Kirja esittelee 12 taloa ja kotia, joissa asutaan kestävästi ja joita on korjattu säilyttäen. Asukkaat vaalivat arvokasta rakennusperintöä, sillä Vanha Rauma on yksi Unescon maailmanperintökohteista. 

Kirjan interiöörit ja miljööt huokuvat vanhaa aikaa ja perinteitä, kirjan ulkoasu kestävää ajattomuutta. Katja Hagelstamin tunnelmalliset kuvat ovat saaneet rinnalleen selkeän ja raikkaan lay-outin sekä typografian.

Toim. Hanna Elo, Marja Hakola, Helena Hietanen, Ilse Juntikka ja Maija Tuhkanen

Rauma_3_A
Rauma_3_B
Rauma_3_C
Rauma_3_D

Kotien persoonallisissa yksityiskohdissa, kulumissa ja materiaaleissa on ajankerroksien kauneutta.

Egypti

Egypti, Kala sarkofagissa & muita mysteerejä -teos on Amos Rexin Egyptin loisto -näyttelyn julkaisu. Egyptologi Mia Meren riemastuttava teos käsittelee aihetta kysymysten ja vastausten kautta. Miten pyramidit rakennettiin? Mikä on kuolleiden kirja? Kuinka hieroglyfejä luetaan?

 Suunnitelimme Egyptin loisto -näyttelylle sen esineitä ja hahmoja hyödyntävän visuaalisen ilmeen sekä typografian, jota myös tämä julkaisu noudattaa. Kirjassa halusimme antaa kuville tilaa ja esittää näyttelyn esineistöä  rikkaine yksityiskohtineen mahdollisimman laadukkaasti. 

Mielestämme näyttelyjulkaisu on parhaimmillaan, kun se jatkaa näyttelyn visuaalisuutta ja on näin katkeamaton osa kokonaisuutta.

Kustantaja SKS
Kirjataiteen Kaunis kirja -palkinto 2020

”…Näyttelyn moderni egyptiläiskuvitus ilahduttaa myös kirjan sivuilla. Taitossa kuvien ja tekstin välillä on hyvä kontrasti, jonka taidokas typografia viimeistelee.”

Kirjataiteen kaunis kirja -palkinto, 2020 / Ote palkintoperusteluista

Pekki

Pekki-julkaisu avaa ekologisen huonekalun valmistusprosessin kaikkine vaiheineen. Idean isä, puuseppä Matti Salminen halusi suunnitella pöydän, jonka elinkaari ulottuu sukupolvien yli. Salminen haluaa Pekki-pöydällään edistää ekologista ajattelua ja vaalia käsityötaitoja suomalaisessa muotoilussa sekä puusepänkoulutuksessa.

Pöydän materiaalina käytetään urbaanista ympäristöstä eri syistä kaadettuja puita, mahdollisimman vähällä hävikillä. Materiaali kuivataan luonnonmukaisin menetelmin ja työstetään luonnollisia materiaaleja käyttäen käsityönä alusta loppuun. Jokaiseen luovutettuun pöytään sisältyy myös elinikäinen takuu ja huolto.

Kirjaan ja pöytään voi tutustua Pekki Showroomissa Helsingin Malmilla. Kirjaa on painettu vain 7 kpl ja sen paperi on valmistettu käsin Saksassa, Papiermühle Homburgissa, myös sidonta on tehty käsin ommellen.

Pekki-pöydän valmistusprosessi kestää 7 vuotta puunkaadosta valmiiksi pöydäksi. Pekki-kirjoja on painettu vain 7 kpl.

”Olen halunnut tehdä tutkielman ja tuotteen, joka syntyisi mahdollisimman vähästä. Pekkiä ei ole prosessoitu missään muualla kuin mun käsissä.”

–Matti Salminen

Pöytälevyjä yhdistäviä tappeja kutsutaan menninkäisiksi, pihlajanauloja keijukaisiksi.

Pekki-pöytiä valmistetaan 100 kappaletta. Ei enempää. Showroomissa voi tutustua paitsi kirjaan myös valokuviin, joissa Pekki-pöytä on jo kotiutunut.

Pekki-työryhmä
Matti Salminen / Pekki pöytä ja konsepti
Kati Kelola / Teksti
Jonna Öhrnberg / Valokuvat
Ilona Ilottu, Dog Design / Kirjamuotoilu
Eeva Koivu / Piirrokset puista
Papiermühle Homburg / Paperi
Markprint Oy / Tulostus
Esko Salonen, KingBook / Sidonta

Saunavuoro

Koskettavat kuvat ja tekstit tempasivat meidätkin saunamatkalle 21 saunaan, kaikissa Suomen maakunnissa. Heli ja Ville Blåfieldin yhteisteos kertoo tarkkanäköisesti miten monella eri tavoin saunan voi kokea.

Fonttivalinnalla suosimme suomalaisuutta
(Nils, Helsinki Type Studio).

Kustantaja: Teos

Sienivallankumous

Sieni-ihmiset ry:n lanseeraaman Sienivallankumouksen tavoitteena on Suomen ruokasienikulttuurin kehittäminen. Yhdistys liputtaa herkullisten sienten mahdollisuuksien puolesta. Sieniä toivoisi näkyvän yhä enemmän lautasilla niin kodeissa kuin ravintoloissakin. Sienivallankumous-kirja on kääntökirja, jonka toinen puoli toimii perinteisenä keittokirjana ja toinen esittelee sieniä tuoreella tavalla, esimerkiksi muotoilun maailmassa.

Toimitus ja kustannus: Sieni-ihmiset ry

Made in Helsinki

Kirja esittelee tyylikkäästi helsinkiläisiä tavaroita ja niiden valmistajia. Kirja muodosti yhtenäisen visuaalisen kokonaisilmeen Helsingin kaupunginmuseon samannimisen näyttelyn kanssa vuonna 2012.

Kaunis kirja -palkinto v. 2012

Aaloesta öljypuuhun

Kirjan kaunis kuvamateriaali on peräisin Leonhard Fuchsin vuonna 1542 latinaksi julkaisemasta kasvioppaasta De historia stirpium (kasvien historia).

Kaunis kirja -palkinto v. 2011

Kausiruokaa

Ilmastonystävän keittokirjassa myös laskelmat hiilijalanjäljestä esitetään kiinnostavasti!

Kaunis kirja -palkinto v. 2011